Storytime: Tussen Generaties, over strijd, ontwikkeling en onuitgesproken liefde

Gepubliceerd op 2 mei 2025 om 16:37


Soms besef je pas hoe sterk familiebanden zijn, als je kijkt naar alles wat níét wordt gezegd. Tussen generaties is een verhaal dat dicht op de huid zit, over de spanningen die kunnen ontstaan tussen ouders en kinderen, over het zoeken naar je eigen weg, en over hoe liefde soms juist schuilt in stilte. Het gaat over mensen die elkaar willen begrijpen, maar niet altijd weten hoe. Over fouten, groei, en de manier waarop je, ondanks alles, toch met elkaar verbonden blijft.

Dit onderwerp raakt me diep, omdat het zo verweven is met mijn eigen leven. Ik deel dit niet om medelijden op te roepen, maar omdat ik weet dat ik niet de enige ben. En misschien kan dit stukje verdriet, ergens voor iemand, een beetje verlichting brengen. Of simpelweg herkenning. En dat is al genoeg.


Dus, midden in de nacht, met een open hart, deel ik dit verhaal.....

 


Er komt een moment in bijna ieders leven waarop je je afvraagt:

Begrijpen mijn ouders mij eigenlijk wel?

En als ouder is er vaak dat stille verlangen:

Ziet mijn kind wat ik allemaal heb gegeven?

Tussen generaties liggen vaak diepe kloven. Ze worden niet alleen gevormd door leeftijd, maar ook door verschillen in opvoeding, maatschappij, waarden en taal. Er loopt een draad doorheen. Onzichtbaar soms, gespannen vaak, maar zelden écht doorgesneden.

We spreken elkaars taal niet meer


Onze ouders groeiden op in andere omstandigheden dan wij. Vaak in tijden waarin schaarste, gehoorzaamheid en hard werken vanzelfsprekend waren. Waar emoties niet besproken, maar doodgezwegen werden. Waar "je best doen" belangrijker was dan "je goed voelen".

Wij en de generatie daarna, zijn opgegroeid in een wereld die steeds meer draait om individualiteit, keuzevrijheid en bewustzijn. We spreken vaker over (mentale) gezondheid en grenzen. Niet omdat we zwakker zijn, maar omdat we andere woorden nodig hebben om met dezelfde pijn om te gaan.


En daar gaat het vaak mis: we spreken elkaars taal niet meer. Wat voor de één een uiting van zorg is, voelt voor de ander als beklemming. Wat voor de ander een zoektocht naar autonomie is, voelt voor de ouder als afwijzing.


De pijn van loslaten en vast willen houden


Groeien doet pijn. Ontwikkeling gaat zelden zonder wrijving. Als kind moet je je losmaken van de verwachtingen van je ouders om jezelf te kunnen worden. En dat doet pijn, voor beide kanten.

Voor ouders voelt het als verlies. Het kind dat je kende, verandert. Het luistert niet meer automatisch, trekt z’n eigen plan, kijkt misschien zelfs met een kritische blik naar hoe jij het hebt gedaan.

Voor kinderen voelt het als verraad: Waarom word ik alleen gezien als ik aan jullie beeld voldoe? Waarom is wie ik ben niet genoeg?

 


Vaak blijft dit conflict onder de oppervlakte. Het sluimert in stiltes, in scherpe opmerkingen, in verwijten die net niet uitgesproken worden. En onder al die lagen ligt iets veel zachter: het verlangen om erkend te worden.

Erkenning: het gemis dat blijft schuren

Erkenning is misschien wel het grootste verlangen in elke ouder-kindrelatie. Gezien worden. Niet als project, niet als verlengstuk, niet als falend of succesvol product, maar als mens.

Voor ouders: “Zie dat ik m’n best heb gedaan. Zie wat ik heb opgeofferd, ook al was het niet perfect.”


Voor kinderen: “Zie wie ik ben. Niet wie jij wilde dat ik zou worden, maar wie ik geworden ben, met vallen en opstaan.”



En precies daar zit de pijn. Want zolang we blijven geloven dat de ander ons iets verschuldigd is, respect, dankbaarheid, begrip, blijven we steken in verwijt. Pas wanneer we elkaar kunnen zien in onze imperfectie, ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

De liefde die nooit helemaal verdwijnt


Ondanks alles blijft liefde vaak bestaan. Niet altijd uitgesproken, soms vervormd door verwachtingen of oud zeer, maar zelden echt verdwenen. Die liefde zit soms in kleine, stille gebaren. De vraag hoe het gaat. al klinkt die soms wat stroef.

Liefde is niet altijd groots. Soms is het gewoon aanwezig, onder de oppervlakte, wachtend op erkenning.


Een brug bouwen tussen generaties


Erkenning begint met luisteren en om echt te begrijpen. Het vraagt moed. De moed om te zeggen: "Ik voel me niet gezien." En ook: "Ik zie nu wat ik eerder niet kon zien."

Misschien begrijpen we elkaar nooit helemaal. Maar als we de moeite blijven doen om echt te luisteren, met openheid en respect, dan ontstaat er iets waardevols. Geen kloof, maar contact. Geen muur, maar een brug die ons draagt en generaties met elkaar verbindt."

© Blog a la Syr

Reactie plaatsen

Reacties

Himchander Saroep
6 dagen geleden

Beautiful